On Line

Παρασκευή 19 Ιουνίου 2020

Όταν γράφουμε "ως Απαιτείται"....

Γράφει ο Σταμάτης Σεκλιζιώτης
Κι΄εκεί που είπα ότι θα ξεκινήσει ο μήνας με μια σχετικά ήρεμη και καλά προγραμματισμένη εβδομάδα, διάβασα το άρθρο, «Ούτε στην Τήνο, ούτε πουθενά...» του Πάσχου Μανδραβέλη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και «ταράχτηκα» με κίνδυνο να αποσυντονιστώ….
ειλικρινά έχω εκπλαγεί από την τόση αστοχία.....
Απορώ ειλικρινά με κάποιους καταξιωμένους υποτίθεται δημοσιογράφους, πώς μέσα από ελάχιστες αράδες γραφής, καταφέρνουν να κάνουν τόσους πολλούς αντιπάλους αντί «φίλους»…. Το κάνουν ή σκόπιμα, ή μετανιώνουν μετά από λίγο...

Ξεκινάει με ένα χονδροειδέστατο λάθος, συγκρίνοντας και ταξινομώντας ανόμοιες «τοπιακά» τοποθεσίες της Ελλάδος ανάλογα με την ωραιότητα τους (π.χ. Νυμφαίο, Τήνο, Άγραφα, κλπ..)…
Πρόκειται για κλασικές και γνωστές «απλοποιητικές παραδοχές» λόγω «επιστημονικής αγνοίας» πολλών δημοσιογράφων των ημερών, στις οποίες καταφεύγουν για να στηρίξουν κάτι που καμιά φορά δεν το πιστεύουν και οι ίδιοι…, αλλά αναγκάζονται εκ των πραγμάτων να φανούν ότι παίρνουν μια θέση «υπέρ», γιατί απαιτείται…
Εύκολα υποκαθιστούν απόψεις ειδικών, εύκολα προβαίνουν σε «ερμηνείες» πραγμάτων και φαινομένων πριν ακόμα ενημερωθούν και πολύ πιο εύκολα πλάθουν αφηγήματα συχνά κατά παραγγελία, ως απαιτείται….
Προφανώς, ο κ. Μανδραβέλης ουδέποτε έχει πατήσει στα Άγραφα, γιατί εάν όντως έχει πατήσει, τότε τίθεται ζήτημα «πολύ κακής εκτίμησης και πολύ κακού γούστου» από την πλευρά του…, ή πιθανώς και να του αρέσουν, αλλά τα στοχοποιεί και τα υποβαθμίζει, ίσως γιατί έτσι να απαιτείται….
Τραγική άγνοια προς αποφυγή, η φράση ότι «….η ομορφιά… δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως επιχείρημα σε μια συζήτηση για κάποια επένδυση…»… (μπορείς δηλαδή άνετα να στήσεις ένα λούνα παρκ στον βράχο της Ακρόπολης, κι' αυτό επένδυση είναι...). Εάν είχε την επιστημονική παιδεία επί του θέματος ή αν τουλάχιστον ρώταγε πριν γράψει την εν λόγω «πρωτοτυπία…», θα μάθαινε ότι κάποιοι κουτόφραγκοι που αγαπούν τον τόπο τους (π.χ. Σκωτία, Αλπικές περιοχές & ακόμη χώρες όπως Η Γερμανία, η Αυστρία και άλλες….) μαζί με τις πολυάριθμες Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις (αν τις έχει ακούσει…), την ομορφιά και τις επιπτώσεις στην ομορφιά (Visual Quality & Impacts) ξέρουν να την οριοθετούν «αντικειμενικά» και επίσης να την μετρούν πάλι «αντικειμενικά»….(ο διεθνής όρος της τεχνικής είναι "Landscape Evaluation Method"…)…. Αλλά αυτά είναι σπάνιες ξένες γλώσσες για τον αρθρογράφο μας, γι’ αυτό και αγνοούνται, ή πρέπει να αγνοούνται, ως απαιτείται…
Εάν όντως επιθυμείτε κ. Μανδραβέλη να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας για τις Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις των Αιολικών στο Φυσικό Περιβάλλον, στην Αισθητική του Τοπίου, στο Έδαφος και την Υδρολογική ισορροπία, στην Οικονομία γενικώς και την Τουριστική οικονομία ενός τόπου, στην Κτηνοτροφία, στην Πανίδα και τη Χλωρίδα, στις επιπτώσεις από Ακτινοβολίες και Θορύβους, αλλά και να δείτε ολόκληρα νεκροταφεία σκουριασμένων τοξικών σιδερικών και απέραντη βρομιά σε τοπία του κόσμου, πρώην Αιολικά Πάρκα…., να σας στείλω βιβλιογραφία να διαβάζετε για μήνες…
Θέλει πολύ θράσος μεν αλλά και πολύ διάβασμα όμως, για να συνθέσει κάποιος δέκα αράδες υπέρ την (εισαγόμενων…) Αιολικών σε πρώτη τη τάξη πρωινή εφημερίδα…., αλλιώς όσα «διάτρητα» γράφει και υποστηρίζει, το κάνει ο συντάκτης μας γιατί απλά έτσι πιθανώς να απαιτείται….
Σαφέστατα οι καμινάδες της ΔΕΗ αλλά και η αγιάτρευτη τρύπα στη γη της Δυτ. Μακεδονίας δεν είναι «ομορφιά….», αντίθετα είναι επιμολυντικές και νοσηρές… και κανένας λογικός δεν μπορεί να είναι υπέρ… Το να «μπουζουριάζει» όμως ο αρθρογράφος τους πάντες σε μια αόριστη αριστερά ή μια ακόμη πιο αόριστη «οικολογία», κάνει το λάθος να συμπεριλαμβάνει και μη τέτοιους… Κύριε Μανδραβέλη για να αγαπάς τον τόπο σου, την «ομορφιά» του αυθεντικού Ελληνικού Τοπίου, τα πουλιά, τα νερά και τα δένδρα, δεν είναι απαραίτητο να είσαι ούτε αριστερός, ούτε «της πολιτικής οικολογίας»… για την οποία ο υπογράφων έχει γράψει πολλές αράδες απομυθοποίησής της… Το κάνετε όμως τόσο «αδέξια», ίσως γιατί απαιτείται….
Σε μια χώρα που προνοεί «ενεργειακά», ηλεκτρικό ρεύμα μπορείς να έχεις για την τοστιέρα και τον υπολογιστή σου, από πολλές πηγές αποκλείοντας διαχρονικά και τον Λιγνίτη και τα Αιολικά, αλλά αυτά μόνο σε μια σοβαρή πολιτεία που έχει σχέδιο και αντί να διώχνει 500 χιλιάδες κόσμο στα ξένα, βρίσκει τρόπους να μην το πράξει γιατί έχει κάνει «πραγματικές» και όχι fake επενδύσεις του «ανακατεμένου αέρα κοπανιστού» (προσδόκιμου ζωής 15 και 20 ετών, στην καλύτερη…), έχει δε φροντίσει και έχει αναπτύξει εναλλακτική βιομηχανία με «εξ’ ορισμού» ΑΠΕ όπως τα υδροηλεκτρικά (που χάσκουν στα Άγραφα….), την γεωθερμία, το κλείσιμο χιλιάδων ΧΥΤΑ και παραγωγή ρεύματος από το απέραντο σκουπιδαριό στη χώρα, τα βιοκάυσιμα, την κυματική ενέργεια (…η χώρα μας ιδανική…), το φυσικό αέριο, τον ήλιο, την αιθανόλη, το υδρογόνο, ακόμη και νέες αιολικές λύσεις που δεν απαιτούν καταστροφή της φύσης και δεκάδες ακόμη καινοτομίες οι οποίες σε άλλες χώρες μπήκαν ήδη στην αγορά και υποκαθιστούν τεράστια ποσοστά λιγνιτικής κατανάλωσης… Ο λιγνίτης δεν φεύγει άμεσα…., θα φύγει όταν θα υπάρχουν σοβαρά υποκατάστατα... Η Αιολική στη χώρα μας δεν αποτελεί και δεν μπορεί να είναι υποκατάστατο… (ζήτημα τούτη την ώρα να προσφέρεται με το 1,5% έως 2% στο σύνολο των 10% ΑΠΕ.. που ούτε και το 10% κατά ΕΕ, δεν τόχουμε αγγίξει .).
Για όλα αυτά και την υστέρηση της χώρας σε έρευνα και τεχνολογία δεν μιλάτε όμως κύριοι Δημοσιογράφοι και έχετε όλοι στρατευθεί υπέρ του αέρα... Συνηγορείτε σε κάτι που ο κάθε νοήμων που καταλαβαίνει τα βασικά…, το απορρίπτει και μάχεται να μην συμβεί… Ίσως η εκ μέρους σας παραλείψεις και παρακάμψεις τέτοιας παρόμοιας θεματολογίας να απαιτείται…
Καραμελίτσα σας οι λέξη «επανάσταση», ή «επαναστατικός» και τα παρόμοια… Δεν πρόκειται αγαπητέ για καμία επανάσταση, αλλά για «δυναμική και δίκαιη διαμαρτυρία» νοημόνων πολιτών που δεν υποκρίνονται, δεν υπηρετούν Γερμανούς κατασκευαστές και εξαγωγείς εξοπλισμού, δεν βαφτίζουν «πράσινη ανάπτυξη» αυτό που βλέπουν να τους ζώνει ασφυκτικά, δεν λειτουργούν ακολουθώντας πολιτικές γραμμές και υποδείξεις, παρά μόνον το συναίσθημα και την λατρεία τους για το «αυθεντικό» που χάνεται μπροστά στα μάτια τους για πάντα, με την έγκριση μιας πολιτείας που δυστυχώς κωφεύει και κάνει πως δεν αντιλαμβάνεται τον βρασμό της κοινωνίας για το τεράστιο λάθος που ακούει στο όνομα «αιολικά πάρκα»… (το «πάρκα» είναι ο φερετζές….)… Όσο για την πολιτική εκμετάλλευση είναι σίγουρα παρούσα, αλλά δεν σημαίνει ότι ο κόσμος που αντιδρά, ταυτίζεται κιόλας...
Διαβάζω σε ένα από τα αμέτρητα άρθρα του διαδικτύου που τόσο μισιέται από τον παραδοσιακό τύπο… « Germany faced with serious environmental problems and very early paid attention on spatial planning issues like wind farm site selection, environmental protection and land use planning….» (μεταφράζω: Η Γερμανία βρέθηκε αντιμέτωπη με σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα και από πολύ νωρίς έδωσε προσοχή στο χωροταξικό ζήτημα, όπως η επιλογή κατάλληλων θέσεων για Αιολικά, για προστασία του Περιβάλλοντος και σχεδιασμό των χρήσεων γης της….»)…
Εδώ στη χώρα της «θεοποίησης» των καταστροφικών Αιολικών, τίποτε απ’ αυτά δεν λήφθηκαν υπόψη και κανένα περιβαλλοντικό στοιχείο σε κίνδυνο δεν λαμβάνεται στα σοβαρά…
Οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τα Αιολικά είναι στημένες και τραγικά ελλιπέστατες ως προς το αντικείμενο που καλούνται να εξετάσουν, κυριολεκτικά για πέταμα και επίσης λεφτά πεταμένα…. Παλιόχαρτα για τα μάτια του κόσμου τα οποία εγκρίνονται με συνοπτικές διαδικασίες ως απαιτείται βεβαίως…
Ευχάριστο πάντως που μετά από τόσα χρόνια ακάματης δημοσιογραφίας, ο αρθρογράφος μας πόνεσε για τη Δυτική Μακεδονία, νοιάστηκε για τη ρύπανση της ΔΕΗ, και επιτέλους πείστηκε ότι υπάρχουν κι’ αυτοί οι συμπολίτες μας εκεί πάνω, με δικαίωμα μοίρας στον ήλιο… Κουβέντα όμως για το ξυλοφόρτωμα πολιτών, ηλικιωμένων και μικρότερων από την Αστυνομία στα βουνά της Τήνου… για χάρη της «επένδυσης»….., ως απαιτείται..
Η γεύση του να παρακολουθείς για χρόνια ολόκληρα μια αρθρογραφία της λογικής, συχνά με αρκετή δόση σοφίας και έξαφνα να βιώνεις μια απότομη στροφή της επειδή έτσι «απαιτείται», είναι πάρα πολύ άσχημη έως αποκρουστική…
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ατυχές το κείμενο για την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ…., αλλά τι να κάνει και ο συντάκτης μας, «αφού απαιτείται»…
Παραμένω, με τιμή στην εφημερίδα, αλλά βαθιά διαμαρτυρόμενος για την αστοχία...
Σ. Σεκλιζιώτης εξ Αγράφων….
Για ΦΩΤΟ βάζω μια άλλη προοπτική άποψη της Τήνου από το πλοίο…., καθήμενος από την πλευρά του νησιού… Είναι μια αφιέρωση στην «ομορφιά» την οποία είτε πας, είτε έρχεσαι δεν την αποφεύγεις… Ευχή όλων, να μην είναι προσωρινή η «ακύρωση»….

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το marmari.eu ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.