On Line

Κυριακή 17 Μαΐου 2020

Νότια Εύβοια: H Αιολική Πτολεμαϊδα

Απόσπασμα δημοσίευσης από το www.oikologikoblog.blogspot.com/
Η Νότια Εύβοια έχει πέσει θύμα ενός τραγικά λάθους σχεδιασμού που θα την φορτώσει με τις περισσότερες ανεμογεννήτριες από κάθε περιοχή της υπόλοιπης χώρας. Τα σχέδια ανάπτυξης αιολικών πάρκων έχουν παγιωθεί εδώ και χρόνια, οι άδειες παραγωγής έχουν δοθεί και εξαρτάται πλέον από τις οικονομικές συνθήκες πόσο γρήγορα θα προχωρήσει η υλοποίηση. Η τοπική κοινωνία δεν διάβασε ποτέ τις μελέτες ούτε πήρε σοβαρά τις άδειες που σωρηδόν ενέκρινε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας με τη συναίνεση όλων των υπουργείων και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Οι ιδιοκτήτες γης, που νόμισαν ότι θα έκαναν μπίζνες με τις εταιρείες, δημιούργησαν ένα κλίμα εφησυχασμού και προσδοκίας μιας νέας πηγής εσόδων. Σήμερα η Νότια Εύβοια είναι χειροπόδαρα δεμένη με εκατοντάδες αδειοδοτήσεις αιολικών πάρκων, οι ιδιοκτήτες γνωρίζουν ότι δεν θα πάρουν ούτε καν αποζημίωση και η τοπική κοινωνία ανίκανη ακόμη να αντιδράσει.
Ακολουθεί η συζήτηση που έγινε στο Fc με φίλους της σελίδας μας.....
Φίλοι Μαρμαρίου: Διαβάστε και Φρίξτε για το τι έρχεται στην περιοχή μας.Τώρα δε, μας λένε ότι φταίει ο Μπάρμπα Γιώργος, ο Μπάρμπα Μήτσος, ο Κυρ Στέφανος, κ.α.... Τι λέτε Μωρέ! Οι Υπουργοί, οι Γραμματείς και οι *Φαρισαίοι* ξέρουμε ήταν, είναι, και θα είναι, πάντα υποτακτικοί των μεγαλοεπιχειρηματιών, αλλά αλήθεια που έβοσκαν οι Γραμματιζούμενοι, και οι Αρχές του Τόπου? Μήπως κάποιοι από αυτούς, ήταν οι Ντίλερ των εταιρειών, και φούσκωσαν τα μυαλά αυτών των ανθρώπων, και παραχώρησαν τα δικαιώματα τους? Τώρα μάλιστα δεν τους δίνουν και τίποτα, γιατί έφεραν και προσάρμοσαν στα δικά τους μέτρα το ..... ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ.

Nikos Lazos: Δεν υπάρχει κανένας λάθος σχεδιασμός !!! Είναι συνειδητή επιλογή !!! Εδώ και είκοσι χρόνια και πιο πριν που ξεκίνησε το πρώτο δοκιμαστικό Πάρκο πάνω από το Μαρμάρι!!!! Μετά περικύκλωσαν όλα τα χωριά και αφού δεν αντιστάθηκαν ούτε όταν οι ανεμογεννήτριες έμπαιναν πανω απο τα κεφάλια τους!!! Θα αντιδρούσαν για τα βουνά απο οικολογική συνείδηση!!! Με μπροστάριδες τους τοπικούς άρχοντες πούλησαν τα βουνά που κληρονόμησαν απο τους προγόνους τους στους αντιπροσώπους των πολυεθνικών όσο όσο!!! Αυτή είναι η πικρή αλήθεια!!! Για την Κάρυστο!!! Μια ιστορία που έζησα γεμάτη πίκρα και χλευασμό!!!

John Draik: Σε αυτες τις πρωτες ανεμογενητριες που ο εστιατορας της Ροδου Χατζησαββας εγκατεστησε με την πλαστη εγγυητικη του Δανου τραπεζιτη πεθερου του ,ειχα κανει εργαζομενος τοτε σαν γιατρος εργασιας στην ΔΕΗ πληρη αναλυση για τα προβληματα υγειας και τα περιβαντολογικα προβληματα και την προβλεπομενη Ελληνικη και Ευρωπαικη νομοθεσια και το 2006 σαν ειδικος επιστημονικος συμβουλος στο υπ.εργασιας παρεδωσα μελετη στον γ.γ σχετικα με τις επιπτωσεις των αιολικων παρκων στην υγεια των ανθρωπων και εργαζομενων.Πριν δυο χρονια παρεδωσα στην δημοτικη αρχη πανω απο 180 σελιδες αναφορας απο εγκαταστασεις ανεμογενητριων παρομοιου τυπου σε Ευρωπη και Αυστραλια παραλληλα προσπαθησα να ερθω σε επαφη με καποιες οικολογικες οργανωσεις ,ολοι κωφοι ειρωνες και υπεροπτες ,εχετε συνηθησει σε ειδικους με γραββατες μερσεντες και σνομπισμο . Παντως αν θελετε την αποψη μου ,αν χειριστητε μετα το περας της επενδυσης σωστα το ολο γεγονος μπορει να εχετε τεραστια οφελη και οχι μονο απο το Ελληνικο αλλα και το Ευρωπαικο πλαισιο λειτουργιας αιολικων παρκων.

Nikos Lazos John Draik Κοιταξε φίλε το θέμα πλέον έχει γίνει ανεξέλεκτο !!! Δεν υπάρχουν πια οφέλη που μπορουν να αναπληρώσουν την καταστροφή που ήδη υπάρχει!!! Και δεν λέω για αυτήν που έρχεται στη συνέχεια!!!

John Draik τοσο εμφαση απο που πηγαζει απο εμπειρια η απο αισθηση?
John Draik ΕΧΕΤΕ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΤΗΝ ΖΗΤΗΣΑΤΕ ΠΟΤΕ ? Η ΚΥΠΡΟΣ ΡΩΤΑΕΙ ΕΣΥΣ ΠΟΤΕ http://www.moa.gov.cy/.../64CAE1B5.../$file/M20070101.pdf...

Nikos Lazos John Draik ΕΔΩ ΔΕΝ ΙΣΧΥΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΚΑΝΕΝΑΝ!!!! ΕΔΩ ΙΣΧΥΕΙ ΤΟ ΒΑΛΕ ΟΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ!!!! ΟΙ ΔΗΘΕΝ ΠΕΡΙΒΑΛΟΝΤΟΛΟΓΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΚΕΛΟ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΙΠΟΤΑ!!! ΔΕΝ ΛΕΩ ΚΑΤΙ ΠΙΟ ΒΑΡΥ!!! ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΡΩΤΗΣΑ ΚΑΠΟΤΕ ΕΝΑ ΠΡΟΕΔΡΟ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΙ ΚΑΙ ΜΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΕ: (ΕΜΕΙΣ ΕΔΩ ΕΙΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΚΑΝΑ ΧΟΡΟ)!!!

Nikos Lazos John Draik ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ!!!

Vassula Tsur Και τώρα τι κάνουμε μάγκες;που βγάζετε μελέτες και συμπαιρασματα κατόπιν καταστροφής;;;μπορείτε να πάρετε τη γη που πουλήσατε πίσω απ' τους καρχαρίες και να σταματήσετε την οικολογική καταστροφη; η έτσι μας δείχνετε τις έρευνες κατόπιν εορτής για να έχετε κάτι να λέτε;;;
Vassula Tsur John Draik Μήπως μπορείτε να μας αναφέρεται κάποια απ' αυτά τα οφέλη,μήπως και κινδυνολογουμε ασκοπως;;

John Draik εχω πει κατ επαναληψη με νομοθετικο πλαισιο απο το 2014 η κορυφογραμμη ειναι ιδιοκτησια του Ελληνικου δημοσιου και κανεις δεν δικαιουτε να εχει νομη διαθεση και κυριοτητα ,και εγω εαν ειμουν επιχηρηματιας και για να μην μου κανουν ασφαλιστικα μετρα θα εδεινα χρηματα ,τωρα τι θα παρουν μετα ειναι θεμα δικαστικης αποζημιωσης τι θα τους μεινει απο αυτα που θα παρουν ειναι θεμα υπεραξιας της υπολοιπου περιουσιας .Αλλα αυτο ειναι ελαχιστα σε αυτα που μπορειτε να διεκδηκισετε
John Draik Vassula Tsur εαν σας πω πως η κοινοτικη νομοθεσια προβλεπει το 10% ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ σα πρωτο πως σας φαινετε ?

Φίλοι Μαρμαρίου John Draik Ας αφήσουμε τα χρηματικά οφέλη, αν και το νομοθέτημα που μας λέτε, είναι ύποπτο ως προς την χρονολογία που . ..θυμήθηκαν να το φέρουν. Το λέμε αυτό γιατί μέχρι τότε είχαν ήδη γίνει οι συμφωνίες. Ας πάμε όμως στην ουσία. Συνήθως, ειδικά στην Ελλάδα, κάθε επένδυση που έχει και περιβαλλοντικές επιπτώσεις, έχει αντικρουόμενες απόψεις, πιο απλά υπάρχουν οι Μεν και οι Δεν. Στην περίπτωση μας οι Μεν που κατασκευάζουν τα έργα, δεν τηρούν και τις υποχρεώσεις τους, που απορρέουν από τα διεθνή στάνταρ, δηλ. έχουμε κατάφωρη υπέρβαση στον αριθμό σε σχέση με την έκταση, αλλά και μέχρι στιγμής, όχι μόνο οι αποκαταστάσεις του φυσικού τοπίου είναι ανύπαρκτες, αλλά δημιουργούν και εστίες μόλυνσης του περιβάλλοντος με την εγκατάλειψη υλικών κ.α. Στους Μεν λοιπόν όλο αυτό επιφέρει τεράστια κέρδη, και οι Δεν δεν έχουν κανένα όφελος, π.χ θέσεις εργασίας, μειωμένη τιμή ρεύματος ή άλλα χρηματικά οφέλη. Αντιθέτως λόγω της υπέρμετρης αλλοίωσης του φυσικού κάλλους, θα υποστούν μείωση στο Τουρισμό, υποβάθμιση της ποιότητας ζωής τους, από πιθανές ηλεκτρομαγνητικές ακτινοβολίες (που ακόμη διερευνόνται) και κυρίως θα βιώσουν έντονα καιρικά φαινόμενα, τα οποία σε πολλές των περιπτώσεων μπορεί να είναι επικίνδυνα ακόμη και για την ζωή τους!

Nikos Lazos ΑΣ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΛΟΙΠΟΝ ΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΤΟΥΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ !!!ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΑΛΛΟ ΤΙ; ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΠΟΥ ΜΕΙΝΑΝ ΧΩΡΙΣ ΚΑΡΑΒΙΑ!!! ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΕΙΚΟΣΑΡΙΑ ΤΑΒΕΡΝΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ ΓΙΑ ΟΛΗ ΤΗΝ ΥΠΑΙΘΡΟ ΤΙ!!!! Και που θα γίνει τι; Μήπως να την κάνουμε από τον τόπο μας όσοι έχουμε απομείνει!!!

Φίλοι Μαρμαρίου κ. Νίκο η περιοχή μας υποβαθμίζεται συνεχώς και πρώτα απ' όλα το Μαρμάρι. Βλέπουμε την πλατεία που ετοιμάζουν, όπου αν δεν εφαρμόσουν την μελέτη θα μοιάζει με "Κρανίου Τόπο". Τράπεζα ή ΑΤΜ δεν έχουμε! Πολλά από τα μαγαζιά της παραλίας, λόγω των προδιαγραφών που ζητάνε για τα κιόσκια, αλλά και των μέτρων του Κορωνοϊού δεν θα ανοίξουν! Πολλοί δρόμοι, είναι σε κακή κατάσταση! Το χειρότερο που ακούμε είναι ότι θα έχουμε πρόβλημα και με τα πλοία, τα οποία λόγω της γενικής κατάστασης, θα αναγκαστούν να μειώσουν δραματικά, τον αριθμό των δρομολογίων τους! Όλα αυτά λοιπόν, θα μας φέρουν ένα δύσκολο καλοκαίρι, όπου δεν θα μένει άνθρωπος στο χωριό μας, και οι επαγγελματίες θα καταστραφούν τελείως!

Nikos Lazos Φίλοι Μαρμαρίου Ειλικρινά δεν ξέρω πια τι λένε και τι θέλουν οι συμπατριώτες μου από αυτούς που εκλέγουν!!! Θα σας πώ μια ιστορία !!! Μια φορά που είχα πάει στη Νομαρχία της Εύβοιας να δώ τον Νομάρχη για τις ανεμογεννήτριες και κρατούσα ένα φάκελο με τα στοιχεία που είχα να καταθεσω στο Νομάρχη για τις παρανομίες που γίνονταν τότε και καθώς περίμενα έβλεπα γύρω μου άλλους άγνωστους συμπολίτες μου με τσάντες και ταγάρια με διαφορα πεσκέσια!!! Ε και εγώ πήγαινα με χαρτιά!!! Εκεί κατάλαβα τη μοναξιά μου αλλά αυτό μου έδωσε δύναμη να συνεχείσω να παλεύω!!! Δεν τα παράτησα!!! Κάντε κάτι μην περιμένετε να το κάνουν άλλοι για σας !!! Από το FB δεν λυνεται το πρόβλημα!!! Όποιοι και αν είναι οι εκλεκτοί του λαού από αυτους απαιτούμε τις όποιες λύσεις!!! Όταν ανέφερα για πρώτη φορά στο τότε Δήμαρχο ότι οι ανεμογεννήτριες κάνουν θόρυβο ξέρετε τι μου είπε; (Νίκο δεν μου το έχει πει αλλος κανείς)!!!! Και το πίστεψα γιατί δυστυχώς ήταν αλήθεια!!! ΟΤΙ ΖΗΤΑΜΕ ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΚΛΕΓΟΥΜΕ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το marmari.eu ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας.
ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ
Ορισμένα αναρτώμενα από το διαδίκτυο κείμενα ή εικόνες, θεωρούμε ότι είναι δημόσια. Αν υπάρχουν δικαιώματα συγγραφέων, παρακαλούμε ενημερώστε μας, για να τα αφαιρέσουμε. Επίσης, σημειώνεται ότι οι απόψεις του ιστολογίου, μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου. Για τα άρθρα που δημοσιεύονται εδώ, ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρουμε, καθώς απηχούν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών τους και δεν δεσμεύουν καθ’ οιοδνήποτε τρόπο, το ιστολόγιο. Ο διαχειριστής του ιστολογίου, δεν ευθύνεται για τα σχόλια και τους δεσμούς που περιλαμβάνει. Τονίζουμε ότι υφίσταται μετριασμός των σχολίων και παρακαλούμε, πριν δημοσιεύσετε το σχόλιό σας, να έχετε υπόψη σας τα ακόλουθα:
Κάθε γνώμη είναι σεβαστή, αρκεί να αποφεύγονται ύβρεις, ειρωνείες, ασυνάρτητος λόγος και προσβλητικοί χαρακτηρισμοί, πολύ περισσότερο σε προσωπικό επίπεδο, εναντίον των συνομιλητών ή και των συγγραφέων, με υποτιμητικές προσφωνήσεις, ύβρεις, υπονοούμενα, απειλές ή χυδαιολογίες.>
Μην δημοσιεύετε άσχετα με το θέμα σχόλια.
Ο κάθε σχολιαστής, οφείλει να διατηρεί ένα μόνον όνομα ή ψευδώνυμο, το οποίο αποτελεί και την ταυτότητά του σε κάθε συζήτηση.
Με βάση τα παραπάνω, η διαχείριση, διατηρεί το δικαίωμα μη δημοσίευσης σχολίων, χωρίς καμία άλλη προειδοποίηση.
Επιπλέον σας τονίζουμε, ότι το ιστολόγιο, λειτουργεί σε εθελοντική βάση και ως εκ τούτου, τα σχόλια θα αναρτώνται μόλις αυτό καταστεί δυνατόν.